Honungskaka

Jag blev påmind om den här kakan när en bekant som blivit med bikupor ställde sig för att slunga honung.

Receptet är ur Mia Öhrns och Claes Erikssons Sockerkakor.

Det går bra att utesluta mandeln eller använda råriven snarare än rostad.

Honungskaka med mandel

100 gram osaltat smör

ca 1 dl mjölk

ca 1 dl honung

2 ägg

2 dl strösocker

1 ½ tsk bakpulver

3 dl (180 gram) vetemjöl

1 dl rostad och riven mandel (råriven går lika bra)

 

Smör för att smörja formen plus mandelflagor.

Efter bakningen

1 dl honung

Smält smöret långsamt. Tillsätt mjölken och honungen och låt svalna. Vispa ägg och socker rejält fluffigt med en elvisp (3 4 minuter). Sikta ihop torra ingredienser och blanda noga dessa noga. Tillsätt den rivna mandeln och rör ner allt i äggvispet. Tillsätt därefter smör- och mjölkblandningen och rör om.

Smörj en sockerkaksform (1 ½ liter). Strö mandelflagor i formen. Häll i smeten i formen och grädda sedan i ca. 40 minuter i 175°.

Häll upp kakan ur formen och låt svalna under formen. Pensla kakan med mer honung.

 

Annonser

2 kommentarer

Filed under bakning, mjuka kakor

2 responses to “Honungskaka

  1. Bakade en honungskaka till kräftskivan igår. Använde receptet för kamomillakakan men ökade honungsmängden. Dessutom blev jag kort på mjöl och fick blanda i vetemjöl special fullkorn. Men det blev baske mig bra, konsistensen blev mindre luftig, vilket gynnade slutresultatet 🙂

  2. Strålande!! Utan bakpulver borde det bli än mer kompakt. Ska se om jag kan hitta något recept.

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s