Chawanmushi

Chawanmushi  är en intressant japansk maträtt.

Chawan är, bokstavligen, det samma som temugg eller skål. Vad mushi är vet jag inte riktigt men det handlar i alla fall om en försiktigt tillagad äggstanning. Chawan är då efter skålen som man gör den i. Det räknas som en förrätt eller som ett lättare mål på sommaren.

Du kan göra lite som du vill med den här rätten. Grunden är ägg och dashi. Råvarorna i, de kan man göra lite som man vill med. Helst ska det ingå lite svamp. Såhär års är det inte svårt att uppbåda färsk svamp i Sverige. Annars tar man enoki, shiitake eller, i absoluta nödfall, champinjoner.

I de flesta recept ingår det också kamaboko, fiskpastej. Det är svårt att få tag i i Sverige men bor man i Stockholm så kan man prova på Japanska torget eller Sun Ai OCS på andra sidan gatan. De finns i kylskåpet eller frysen. Ibland finns de i valfri asiatisk mataffär. Fiskkakor existerar i en eller annan form i många asiatiska länder. Improvisera. Nu ÄR kamaboko och narutomaki en sorts surimi så man kan för enkelhetens skull ta surimi. Jag hoppar mest över det.

  • 3 ägg
  • 1/2 liter dashi buljong
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk sojasås (åt det saltare hållet men var lite varsam med saltet)
  • 1 tsk socker
  • 1 ts sake
  • 250 gram finskivad kycklinglårfilé
  • enokisvamp, hackad, or 4 shiitake, ta bort foten och skiva tunt.
  • 4 blad mitsuba eller slätbladig persilja
  • 8 skivor kamaboko eller narutomaki fiskkakor (eller surimi).
Det finns en intressant sås som ersätter dashi och sake i ett, tsuyu,
Gör i ordning buljongen och låt den svalna. Tillsätt sake, socker, sojasås och salt.
Vispa äggen mycket lätt, med betoning på MYCKET. För att få en slät chawanmushi ska man inte vispa in för mycket luft.
Rör ner buljongen i äggen lite i sänder. Sila sedan blandningen genom en sil eller ett durkslag. Det är för att få äggblandningen så slät som bara möjligt.
Fördela kyckling, svamp och eventuella fiskkakor i fyra ugnfasta formar. Chawan i sig är sällan ugnssäkra och i brist på chawanmushi-skålar så kan man använda fyra mindre ugnsfasta formar. Fyll på med äggsmet upp till 3/4 av formen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll upp vatten i en större ugnsfast form, ställ ner de fyra formarna i vattnet och täck med folie. Tillaga chawanmushi i lite drygt 20 minuter. Det kan behövas mer tid. Den är klar när äggblandningen alldeles precis har stelnat men inte mer.
Lägg på en kvist slätbladig persilja.
Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Japansk mat

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s