Nsima – majsgröt

Nsima sprang jag på efter att ha sett ett avsnitt av Greys Anatomy på teve. Det är en majsgröt som är basföda i Malawi. Väldigt gott, det ska ätas som tillbehör till kryddig mat och är därför helt okryddad. Funkar med kyckling, fisk och kött. Till soppan gjorde den ingenting så sparade till dagen därpå då vi åt Kyckling Tandoori.

8 dl vatten

ca 3 dl KALLT vatten

5 dl majsmjöl (alt polenta)

Koka upp vattnet i en gryta.

Rör ner en del av majsmjölet i det kalla vattnet tills det blir en tjock pasta.

Rör ner pastan i det kokande vattnet och rör gradvis ner en del av mjölet tills det blir som en tjock gröt. Rör hela tiden. Lägg på ett lock och sjud i en dryg kvart.

Sätt på lägst möjligaste värme och rör sedan gradvis i resten av majsmjölet och sjud i ytterligare fem minuter. Vrid inte upp värmen från lägsta möjliga, då bränns alltihop vid.

Annonser

2 kommentarer

Filed under övrig matlagning

2 responses to “Nsima – majsgröt

  1. Vad i allsin dar? Nsima (ugali på swahili) i Grey’s Anatomy? Hur då?
    Praktiskt är det i alla fall och bra när man saknar bestick, för då formar man bara en lagom ihålig trekvarts boll och skopar upp stuvningen med den. Gott och praktiskt och ingen disk.

  2. Den här gröten förekommer över hela Afrika (ugali som sagt, och flera till). Den nämns i avsnittet White Wedding i säsong 7 (förra säsongen). Sjukhuset tar emot barn från Malawi för nödvändig medicinsk behandling. Ett av barnen vägrar äta och en av läkarna ställer sig och gör just nsima i hopp om att barnet ska vilja äta något igenkännbart snarare än vad sjukhuset har att erbjuda.

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s