En inte så julig sylt

Har haft en massa bär i frysen. Behöver utrymmet så jag gjorde sylt. Delvis inspirerat av en sylt som Svenskt mathantverk har i sitt sortiment samt ett recept i en mattidning. Den är intressant i att den innehåller punsch, men också vanilj och citronskal. Egentligen, tror jag, skulle det vara citronsaft men jag hade ingen hemma.

500 g blåbär

500 g syltsocker

1 vaniljstång

rivet skal från en citron

4 msk punsch

Tina bären. Häll ner dem plus syltsockret i en större gryta. Skär vaniljstången mitt itu, skrapa ur fröna och lägg också dem i grytan. Lägg även ner den urskrapade vaniljstången. Tillsätt citronskalet. Koka upp enligt anvisningar på baksidan av syltsockerförpackningen, ca 5 minuter. Det ska koka kraftigt och det är därför som en större gryta är bra – det kockar inte över.

Ta grytan från spisen, skumma ytan. Häll ner punschen, rör ordentligt. Fiska upp vaniljstången och häll upp på väl rengjorda burkar. Vänd burkarna upp och ner för att skapa vakuum. Låt dom svalna i rumstemperatur.

Nu innehåller syltsocker ett konserveringsmedel (+pektin) men vill man vara lite försiktigt så kan man hälla 1 tsk natriumbensoat i varje burk innan man häller över sylten, och hälla på hett vatten, låt natriumbensoat lösas upp. Låt stå en liten stund och häll sedan av vattnet. Häll ner sylten.

Ger en stor burk eller två små.

Annonser

2 kommentarer

Under övrig matlagning

2 svar till “En inte så julig sylt

  1. K

    Företaget Svenskt Mathantverk har ingenting med mathantverk att göra och många av produkterna är inte alls svenska. Bara så att du vet. Man kan lätt låta sig luras av namnet. Att sälja tysk struntkorv under namnet Svenskt Mathantverk borde vara straffbart, men det är det inte.

  2. Blåbär och punsch, det låter bra!

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s